Når Norges Handikapforbund Oslo (NHF Oslo) går i årets 8. mars-tog, er det med parolen «Gi assistanse til funksjonshemmede mødre». En viktig parole som ble til etter et idémøte med Medvind Assistanse. Parolen er ikke bare en påminnelse om en urett som må rettes opp – den er et krav om at funksjonshemmede kvinner skal få like muligheter til å være mødre som alle andre.

Sadia Jabeen Iqbal, nestleder i NHF Oslo, har vært en av pådriverne for å få parolen på agendaen. Hun understreker at dette er en del av kvinnekampen:
– Det er viktig på den internasjonale kvinnedagen at vi synligjør våre kamper. Kvinner har felles kamper, men vi møter også ulike former for diskriminering. Funksjonshemmede mødre møter doble barrierer – både som kvinner og som funksjonshemmede. Vi ønsker å vise fram mangfoldet og at alle mennesker har rett på et familieliv. Alle mødre er forskjellige. Ingen foreldre er like, og ingen familie ser lik ut.
BPA er en feministisk sak
Kampen for BPA er en kamp for likestilling. Når funksjonshemmede kvinner ikke får nok timer assistanse for å ivareta foreldrerollen, blir de fratatt reelle valgmuligheter i livet. NHF Oslo og Medvind Assistanse mener at dette må endres.
For mange mødre med funksjonsvariasjon er BPA det viktigste verktøyet for å leve frie og selvstendige liv. Det handler ikke om at de trenger noen til å være foreldre for dem – men om at de, som alle andre, trenger praktisk assistanse i hverdagen for å følge opp barnet sitt. BPA skal sikre at mennesker med funksjonsvariasjon kan delta på like vilkår som andre, men i praksis opplever mange mødre at dette ikke gjelder dem.
Til tross for at BPA skal sikre likestilling, opplever mange funkisforeldre utfordringer med å få nok assistansetimer til foreldrerollen. Ifølge Ulobas Tilstandskartlegging fra 2024 oppgir mange foreldre med BPA at de ikke har tilstrekkelig assistanse til å følge opp barna sine. Dette kan føre til at familiemedlemmer må fungere som assistenter, noe som kan belaste både relasjoner og familiens dynamikk.

Samtidig viser kartleggingen at nesten alle foreldre med BPA mener ordningen er avgjørende for å kunne være gode foreldre. Dette understreker hvor viktig det er at kommunene anerkjenner behovet for assistanse i foreldrerollen og tildeler nok timer for å sikre barnas beste og en velfungerende hverdag.
– Denne parolen er viktig for oss i NHF Oslo, fordi den belyser hvordan funksjonshemmede foreldre ofte blir møtt med mistro når de søker om assistanse for å ivareta foreldrerollen. Det er opprettet et eget Facebook-arrangement for parolen og vi håper så mange som mulig blir med på markeringen lørdag 8. mars, avslutter Sadia.
Les mer om arrangementet her.
Comments